Mijn Wereldburgers

Online Galerie ~ Jos Kos

Biografie

Ik ben geboren en opgegroeid in Huizen. Na 32 jaar als operatieassistente anesthesie/chirurgie in drie verschillende ziekenhuizen te hebben gewerkt kon ik in de OBU (prepensioen).

Voordat ik OK assistent werd heb ik als hobby anderhalf jaar op de Academie voor Beeldende Kunst in Laren tekenles gehad. Door mijn baan en de bijbehorende drukke werkzaamheden heb ik daar al die jaren geen tijd meer voor gehad.

In 2003 ben ik op les gegaan bij portretschilder Heleen van Lynden in Muiderberg en in 2006 ben ik overgestapt naar Iwan Myatovic in Huizen, waar ik tot nu toe met veel plezier schilder. Ik schilder het liefst portretten in olieverf.

Op mijn vakantiereizen door het Verre Oosten, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika heb ik veel mensen gefotografeerd en aan de hand van die foto’s een aantal portretten geschilderd met olieverf.
Ook uit reisboeken kan ik interessante gezichten halen.

De laatste jaren op de OK-afdeling was ik specialistisch oudste van de oogheelkunde en misschien daardoor troffen mij de ogen in het bijzonder: kinderen en volwassenen met een wereld van emotie in hun oogopslag en een houding die weerspiegelt wat zij in hun leven hebben meegemaakt.
Ook de jammer genoeg uit het straatbeeld verdwenen Huizere vrouw in klederdracht is voor mij iets werelds en dat heb ik proberen uit te drukken op het doek.